Back to top

Na hrvatskom tržištu 84% stanovništva se odlučuje na kupnju proizvoda hrvatske kvalitete

Marina poljoprivredna zadruga

Marina poljoprivredna zadruga
Obala kardinala Alojzija Stepinca 2
21222 Marina
021/889-333
021/889-125
spalada@pz-marina.com

Razvoj zadrugarstva u Marini, izrazito poljoprivrednom kraju, datira još od davne 1907. godine kada je u Marini osnovana „Uzajamna seljačka blagajna“. Bio je to prvi oblik organiziranog djelovanja marinskih težaka.
Kroz cijelu je svoju povijest zadruga u Marini bila i ostala pokretač svekolikog razvoja cijeloga marinskoga kraja. Osim njenog doprinosa u razvoju agrara, valja napomenuti i velik doprinos razvoju turizma i izgradnji kapitalnih komunalnih objekata komunalne i prometne infrastrukture na području cijele današnje općine.
Ratnih 90-tih godina obnavlja i sadi na stotine hektara maslinika te je danas ta poljoprivredna kultura dominantna u marinskom kraju. Prilog razvoju maslinarstva dodatno je dala i PZ Marina, koja je 1991. godine kupila novo suvremeno postrojenje za preradu maslina kapaciteta prerade 3000 kg na sat, što je tada bilo najmodernije postrojenje u Republici Hrvatskoj.
1990. godine PZ Marina zajedno sa stranim partnerom gradi i otvara luku nautičkog turizma Agana, kapaciteta 140 vezova čije je poslovanje opterećeno raznim političkim i drugim intrigama sve do danas.
Od 2000. godine PZ Marina bilježi intenzivan rast, osobito u sektoru poljoprivredne proizvodnje, te je najpoznatija po proizvodnji i plasmanu vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i maslina za jelo koje, osim na tržište Republike Hrvatske, plasira i na tržište Republike Slovenije.
Zadruga danas zapošljava 56 djelatnika i u fazi je velikog investicijskog ciklusa koji je započela prije tri godine. Ove je godine počeo raditi i Otkupni centar „Plano“ u Trogiru u koji je zadruga uložila oko pet milijuna kuna, a do kraja 2008. godine u Marini planira sagraditi i otvoriti proizvodni objekt vrijedan oko dva milijuna eura, koji će zadruzi omogućiti daljnji razvoj te zadržavanje statusa jedne od najuspješnijih zadruga u Dalmaciji i regiji.

Naši znakovi...