Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

Svježa kalifornijska pastrva

Svježa kalifornijska pastrva

Kalifornijska je pastrva izvorno vrsta podrijetlom iz Kalifornije gdje i danas postoji nekoliko sojeva te vrste (migrirajuće, kao losos, i nemigrirajuće, kao prava pastrva).U Europu je uvezena oko 1.880 godine i vrlo brzo je u intenzivnom uzgoju preuzela glavnu ulogu, iako u Europi postoji tzv. europska vrsta ili potočna pastrva. Razlog tomu je daleko bolja sposobnost prilagodbe na uvjete intenzivnog uzgoja, način uzimanja hrane i brzina prirasta.
Obitavališta pastrve generalno su brze, bistre i nezagađene vode, vrlo osjetljive na sve vrste zagađenja. S obzirom na to da je isključivi mesojed, pastrva jede svu hranu životinjskog podrijetla, a nerijetko i manje pripadnike vlastite vrste (kanibalizam). Budući da pastrva zahtijeva temperaturu od maksimalno 20 stupnjeva Celzijevih, kvaliteta njezina mesa na visokoj je razini, s velikim postotkom bjelančevina, malim postotkom masti i visokim udjelom vitamina i minerala.
Uz prehranu ljudi, osobito je značajna i u području poribljavanja otvorenih vodotoka namijenjenih športskom ribolovu i rekreaciji. Trend porasta potražnje za takvim proizvodom već je dugo prisutan u Europi.

Ritterman d.o.o.

Prvi spomen uzgajališta-mrjestilišta pastrva u Solinu datira još od 1925. Godine 1959. Sportsko ribolovno društvo Jadro izgradilo je ribogojilište koje od 1970. godine posluje u sastavu tvrtke Jadran-ribolov. U toj je godini ribogojilište rekonstruirano, i to tako da su izgrađeni betonski bazeni umjesto dotadašnjih zemljanih. U studenome 1995. godine počinje poslovati kao posebna tvrtka, pod nazivom Ritterman d. o. o. Prema proizvodnoj orijentaciji, ribogojilište je punosustavno, što znači da ima vlastito matično jato, vlastitu proizvodnju mlađi, sve do tržne veličine. Na tradiciju uzgoja vlastitog matičnog jata i vlastite mlađi osobito smo ponosni jer smo, usprkos bezobzirnim nasrtajima raznoraznih uvoznih i...