Svježa kalifornijska pastrva
Kalifornijska je pastrva izvorno vrsta podrijetlom iz Kalifornije gdje i danas postoji nekoliko sojeva te vrste (migrirajuće, kao losos, i nemigrirajuće, kao prava pastrva).U Europu je uvezena oko 1.880 godine i vrlo brzo je u intenzivnom uzgoju preuzela glavnu ulogu, iako u Europi postoji tzv. europska vrsta ili potočna pastrva. Razlog tomu je daleko bolja sposobnost prilagodbe na uvjete intenzivnog uzgoja, način uzimanja hrane i brzina prirasta.
Obitavališta pastrve generalno su brze, bistre i nezagađene vode, vrlo osjetljive na sve vrste zagađenja. S obzirom na to da je isključivi mesojed, pastrva jede svu hranu životinjskog podrijetla, a nerijetko i manje pripadnike vlastite vrste (kanibalizam). Budući da pastrva zahtijeva temperaturu od maksimalno 20 stupnjeva Celzijevih, kvaliteta njezina mesa na visokoj je razini, s velikim postotkom bjelančevina, malim postotkom masti i visokim udjelom vitamina i minerala.
Uz prehranu ljudi, osobito je značajna i u području poribljavanja otvorenih vodotoka namijenjenih športskom ribolovu i rekreaciji. Trend porasta potražnje za takvim proizvodom već je dugo prisutan u Europi.