Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

Poljanski šaran

Poljanski šaran

Linija poljanskog šarana stvorena je šezdesetih godina prošlog stoljeća. Prepoznaje se po vretenastom obliku, povišenim leđima i maloj glavi te pravilnom rasporedu ljuske po trbuhu i leđima. Odlikuju ga izvrsna proizvodna svojstva, brz prirast, mala konverzija te otpornost prema bolestima. Pogodan za uzgoj u ribnjacima na ekstenzivan i poluintenzivan način. U Ribnjačarstvu Poljana šaran se uzgaja na tradicionalan način više od stoljeća.
Uzgoj poljanskog šarana traje tri godine. U sve tri godine uzgoj je ekstenzivan. Takav uzgoj daje prepoznatljivu kvalitetu mesa. Meso poljanskog šarana kod termičke obrade ostaje kompaktno, a odlikuje se visokim hranjivim vrijednostima i lakom probavljivošću. Vrhunske je kvalitete uz vrlo pozitivan utjecaj na zdravlje jer je bogato životno potrebnima, nezasićenim masnim kiselinama. Specijalitet je šaran s ražnja te fiš paprikaš pripremljen od mesa poljanskog šarana.
Za ishranu poljanskog šarana koriste se žitarice proizvedene na poljima u neposrednoj blizini ribnjaka. Dobro izbalansiran obrok za prehranu ribe i prirodna hrana ribnjaka uz prepoznatljiv kemijski sastav mesa osobitosti su uzgoja poljanskog šarana.
Tradicionalno uzgojen, u netaknutom okružju slijeva rijeke Ilove, Toplice i Čavlovice, daleko od zagađivača, ekološki je proizvod poznat u Republici Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Ribnjačarstvo Poljana d.d.

Ribnjačarstvo Poljana d.d. značajan je proizvođač slatkovodne ribe u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Utemeljeno je 1902. godine kao samostalno dioničko društvo. U stogodišnjem postojanju, unatoč političkim i gospodarskim promjenama, Ribnjačarstvo Poljana sačuvalo je kontinuitet proizvodnje, proizvoda i ime, a 1993. godine postalo je dioničkim društvom. Rezultat je našeg rada zdrava i kvalitetna prirodno uzgojena riba. Proizvodna tehnologija zasniva se na stogodišnjoj tradiciji kako bi se sačuvala prirodna ravnoteža ekosustava i proizvela najkvalitetnija riba. Ribnjačarstvo Poljana d.d. smješteno je u najzapadnijem dijelu Slavonije. Sagrađeno je na srednjem toku rijeke Ilove u lijevom zaobalju, a prostire se na 1.300...