Back to top

Na hrvatskom tržištu 84% stanovništva se odlučuje na kupnju proizvoda hrvatske kvalitete

Baranjski kulen

Baranjski kulen

Baranjski kulen – vrhunska delicija i nutritivno vrijedna namirnica

Kako očuvati nutritivne vrijednosti kvalitetnog mesa, a pritom proizvesti vrhunsku deliciju, dobro znaju stari Baranjci. Upravo takva proizvodnja po tradicionalnoj recepturi pretočena je u Baranjski kulen iz Belja. Baranjski kulen ponos je cijeloga kraja, ali i cijele Hrvatske.

Okus tradicionalnoga kulena vrhunske kvalitete glavna je odlika ove delicije, čiji pomno birani sastojci, kvalitetno meso koje se proizvodi na vlastitim farmama i posebno odabrana crvena paprika, te zrenje koje zna trajati i do nekoliko mjeseci, čine vrijednost kojom će obogatiti svaki stol. Omjer mesa i probranih začina u proizvodnji kulena dio je stoljetne recepture koja se u Baranji prenosi s koljena na koljeno i tajna je koja ga čini tako posebnom gurmanskom poslasticom. Kako bi uživanje u ovoj deliciji bilo potpuno, Baranjski kulen je dobio novo ruho – vrećicu koja čuva njegovu svježinu i originalni okus od trenutka kad izađe sa zrenja sve do stola, ali i kasnije.

Visoke nutritivne vrijednosti Baranjskoga kulena leže u bogatstvu vitamina i minerala. Meso svinjskog buta od kojeg se proizvodi bogato je visokovrijednim proteinima, pa je kulen stoga bogat izvor selena, cinka, vitamina C te vitamina B skupine. Samo četiri kriške baranjskoga kulena sadrže 50 posto dnevnih potreba za vitaminom C i čak 100 posto za vitaminom B. Selen je važan antioksidans koji štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala, dok cink djeluje kao potpora imunološkom sustavu. Vitamin C je također važan za očuvanje imuniteta, a vitamini skupine B, pogotovo kada se međusobno kombiniraju, važni su u brojnim metaboličkim funkcijama organizma.

Nakon brojnih priznanja i zlatnih medalja koje je Baranjski kulen osvojio u Hrvatskoj, potvrda iznimne kvalitete stigla je i iz Europe. Međunarodni Institut za degustaciju i kvalitetu proizvoda (ITQI) svake godine organizira ocjenjivanje “Superior Taste Award” na kojem stručni ocjenjivački sud ocjenjuje proizvode pristigle iz svih dijelova svijeta. Baranjskom kulenu iz Belja ovaj eminentni ocjenjivački sud dodijelio je dvije zvjezdice za kvalitetu kao izvanrednom proizvodu.

Za uživanje u bogatstvu okusa ove delicije prepoznatljivog oblika važna je i debljina odrezane “šnite” – stari beljski majstori kulenari preporučuju da se Baranjski kulen reže na debljinu od oko 2 mm jer se tako može najbolje uživati u njegovom originalnom okusu.

Belje plus d.o.o.

Belje, dioničko društvo za prehrambenu industriju i poljoprivrednu proizvodnju sa sjedištem u Dardi, proizvodnjom hrane bavi se već više od tri stoljeća, a od početka 2005. godine u sastavu je Agrokor koncerna, najvećeg proizvođača hrane u ovom dijelu Europe. Nedugo po ulasku u sastav Koncerna definirana je razvojna strategija Belja i započelo je organizacijsko, tehnološko i tržišno restrukturiranje, a sve s ciljem da se u segmentu poljoprivredne proizvodnje postane najjačom regionalnom kompanijom te da se u dijelu prehrambene industrije razviju proizvodi regionalnog obilježja visoke kvalitete. Objekti tvrtke locirani su na području čitave Baranje, a više od 20.000 ha obradivih površina,...

Ostali proizvodi