Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

DIOPTER – OTVORENO UČILIŠTE

DIOPTER – OTVORENO UČILIŠTE
Trierska ulica 7
52100 Pula
+385 (0)52 501 500
diopter@diopter.hr

Diopter je jedino učilište u Istarskoj županiji koje nosi znak „Hrvatska kvaliteta“. S djelovanjem je započelo sad već davne 1995. godine, te na jesen obilježava četvrt stoljeća uspješna rada. Rezultat je obiteljskog truda i ideje cjeloživotnog obrazovanja koje je danas potrebnije no ikad. Ideja „škole za život“ u Diopter obitelji zaživjela je zahvaljujući andragogu, profesoru Mladenu Cigiću, kojega kasnije uspješno zamjenjuje aktualna ravnateljica, njegova kćer Maja Milevoj. A upravo je obiteljska atmosfera ono po čemu je Diopter specifičan i zbog čega se polaznici vraćaju, dok istovremeno, po preporuci, dolaze novi. Kvalitetu i postojanost Dioptera prepoznali su polaznici srednjoškolskih programa, dvogodišnjih, trogodišnjih i četverogodišnjih zanimanja, brojnih programa osposobljavanja i poslovnih edukacija, kao i radionica u sklopu EU projekata.

Otkad postoji mogućnosti apliciranja za projekte EU, Diopter je aktivan i na tom polju, te je dosad sudjelovao što u ulozi partnera, što prijavitelja, u više od deset EU projekata. Neki od njih su: To4To, AROMA, Okusi tradicije, Eko je fora, Inova, S nama na zelenu granu, Istarska mreža znanja, Rudnici Baštine, Edu TuriZaM itd.

Djelatnici i stručni suradnici konstantno se educiraju u korištenju novih alata, znanja i vještina potrebnih za kvalitetnu, suvremenu i motivirajuću nastavu. Kako bi bili još bolji, na kraju obrazovnog procesa provode samovrednovanje, implementirajući rezultate u radu s novim, budućim polaznicima.

Polaznici su pak u Diopteru uvijek na prvom mjestu. Prema njima se nastupa individualno, s mnogo razgovora, pažnje i razumijevanja. Obrazovanje u odrasloj dobi nastoji im se olakšati i učiniti zanimljivim nudeći im brojne alate za efikasnije i kvalitetnije učenje. Divno ih je promatrati kako rastu, educiraju se, hobi pretvaraju u posao, doškoluju se, prekvalificiraju i osposobljavaju za novo zanimanje, ističu djelatnici učilišta. Svaka grupa ima pedagoškog voditelja, svim polaznicima osigurana je literatura, osigurana im je i radna odjeća, dogovara im se praksa (praktična nastava), a djelatnici učilišta na raspolaganju su im od 8 do 20 h. U Diopteru su aktivni u kreiranju lokalnih politika razvoja ljudskih potencijala. Osluškuju potrebe tržišta rada, te na njih odgovaraju formiranjem uvijek aktualnih obrazovnih programa. Kompetencije koje polaznici steknu nakon što završe program osposobljavanja ili srednjoškolskog obrazovanja, omogućavaju im konkretnu i trenutnu primjenu znanja na novom radnom mjestu. Kad izađu iz Dioptera, aktivna su i kvalitetna radna snaga. Dakle, znanja su u funkciji suvremenih potreba tržišta rada.

Pomoću socijalnih mreža kao poluga (Facebook, Instagram, internetska stranica, Google Classroom), te online portala za e-učenje, polaznicima su na raspolaganju alati za brz i jednostavan način dolaženja do kvalitetnih i jasnih informacija o literaturi, teoriji, vježbama, praktičnoj nastavi, zadacima, usluzi učilišta, aktualnostima na tržištu rada i načinima unapređenja karijere.

U Diopteru ne vole ušuškanost u kolotečinu, a probleme doživljavaju kao izazove koji se mogu kvalitetno riješiti poslože li se pametno prioriteti.

Znak „Hrvatska kvaliteta“ stigao je kao izvrsno tempiran rođendanski poklon Diopteru za četvrt stoljeća, u konačnici i afirmativnog društvenog angažmana, te konkretnog i kvalitetnog rada na obrazovanju odraslih, dokazujući kako nikad za ništa nije prekasno!

Naši znakovi...