Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

Škrlet Miklaužić – kvalitetno vino

Škrlet Miklaužić – kvalitetno vino

Sorta škrlet nezaobilazni je dio priče o moslavačkom vinogorju. Riječ je o vrlo rijetkoj autohtonoj sorti koja se može naći samo na području Moslavine i Pokuplja te je iznimno važna za razvitak vinogradarstva u ovome kraju. Uzgajali su je još naši stari pod imenom „ovnek žuti“, zbog izgleda grozda koji podsjeća na glavu ovna. Grozdovi su rastresiti, s velikim razmakom među bobicama. Taj razmak sprječava nakupljanje vlage i omogućuje strujanje zraka među bobicama, zbog čega se rjeđe javljaju bolesti i potrebna je manja upotreba zaštitnih sredstava nego kod drugih sorti. Škrlet je stoga izuzetno pogodan za ekološki uzgoj. Grozd je u početku zelen, zatim postaje žut, da bi na kraju poprimio premaz ljubičaste boje.
Ovi grozdovi daju lagano vino svježih voćnih aroma, izuzetno pitko i ono koje se sljubljuje s laganim jelima. Posebnost je to hrvatskog vinarstva koju prepoznaju i u inozemstvu i za kojom iz godine u godinu raste potražnja.
Vinarija Miklaužić najpoznatiji je proizvođač vina od ove autohtone vinske sorte, a godišnje proizvede 22.000 litara Škrleta. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih medalja i priznanja upravo za vino Škrlet.

Vinarija Miklaužić

Na pitomim obroncima Moslavačke gore već četvrta generacija obitelji Miklaužić obrađuje vinograde (25 hektara vinograda) za koje je specifična zatravljenost nasada, ekološki pristup zaštiti i obradi loze. Vinarija je osnovana 1978. godine, a kao obrt djeluje od 2000. godine. Zapošljava pet radnika. Od vina je najistaknutiji Škrlet kao moslavački brend. Uz njega od bijelih sorti u ponudi ima chardonnay, bijeli pinot, moslavac, graševinu i muškatnu mješavinu dunja. Od crnog sortimenta izdvaja frankovku te crveno i crno koje je mješavina merlota i crnog pinota. Uz mirna vina, bavi se i proizvodnjom pjenušaca pod nazivom Glamour. On dolazi u dvjema inačicama: Classic...