Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

Pjenušava vina, ZOI, “Slavonija”, klasična metoda

Pjenušava vina, ZOI, “Slavonija”, klasična metoda

Pjenušac JAZZ
Tip vina: Vrhunsko pjenušavo suho bijelo vino
Godina: 2015.
Sorta: Graševina 65% i Rajnski rizling 35%
Lokalitet: Kutjevačko vinogorje, položaj Bektež
Alkohol: 12,5 %
Sadržaj: 0,75 lit.
Pjenušac Jazz zanimljiva je kombinacija Graševine i Rajnskoga rizlinga. Ove sorte koristili iz razloga što su to naše tradicionalno udomaćene sorte, a željeli smo napraviti odmak od Chardonnaya u kontekstu pjenušaca.
Jazz je rađen po klasičnoj metodi (metoda vrenja u boci). Odležao je na kvascima dvije i pol godine što mu daje zreo i bogat okus. Mjehurići su sitni i mnogobrojni te daju iznimnu svježinu ovom posebnom vinu. Jazz je pjenušac sa 8 g/l sladora što ga svrstava u kategoriju brut (suhi).
Jazz preporučamo kao aperitiv rashlađen na 5 ˚C. Dobro se slaže uz ribu, rižoto, piletinu, tjesteninu, plodove mora, ali i uz slastice.
Pjenušac TANGO
Tip vina: Vrhunsko pjenušavo suho ružičasto vino
Godina: 2015.
Sorta: Pinot sivi
Lokalitet: Kutjevačko vinogorje, položaj Bektež
Alkohol: 13,0 %
Sadržaj: 0,75 lit.
Pjenušac Tango je Pinot sivi u sasvim novom ruhu. Crvenkastu boju koju većina vinara želi izbjeći u ovoj sorti, mi smo dodatno naglasili maceracijom grožđa. Osim boje, ovim postupkom su u osnovno vino povučeni dodatni aromatski sastojci sorte. Slijedio je klasični postupak proizvodnje pjenušca (metodom vrenja u boci) i sve je rezultiralo izvrsnim i neobičnim vrhunskim pjenušcem.
Tango je ležao na kvascu 2,5 godine što se očituje u kompleksnom i dugotrajnom okusu. Sadrži 13,0 % alkohola – Tango nipošto nije lagani roze pjenušac. Ostatak sladora je 10 g/l i stoga se svrstava brut kategoriju.
Poslužiti dobro rashlađen na 5 ˚C. Tango ima punoću i dobro tijelo pa podnosi i „jača“ jela.

Vitis, vinogradarstvo i vinarstvo

Vinarija Josipović Kad u srcu Slavonije ne radite ono što se očekuje, što se tradicionalno radi već stoljećima onda u najmanju ruku doživite odgovaranje i nerazumijevanje. Oni stariji Slavonci, zagovornici tradicionalne proizvodnje vina, čak bi i nervozno protrljali šokački šešir po čelu i odmahnuli rukom, jer tko bi ikad u Kutjevu pravio "kaki šampanjac". Ali ako ste dovoljno svoji, dovoljno uvjereni i ustrajni, i uza sve to iza vas stoji znanje stečeno na fakultetu i diploma na temu pjenušaca vjerojatnost da pođete svojim, netradicionalnim putem je itekako izvjesna. Tu počinje priča vinarije Josipović, i kao da svaka prava priča mora...