Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

Ogulinski kiseli kupus

Ogulinski kiseli kupus

Ogulinski kiseli kupus – linija glavice i ribanac (rezani) godinama su poznati proizvodi ogulinskoga kraja na hrvatskim tržištu. Tvrtka Madig d.o.o. od 1990. dobavljač je ogulinskoga kiselog kupusa za domaće tržište, a od 2000. u vlastitom objektu provodi fermentaciju i pakiranje kiseloga kupusa.
Ogulinski kupus lokalna je sorta (populacija) čije se sjeme isključivo proizvodi na seljačkim gospodarstvima u ogulinskom kraju, isključivo za vlastite potrebe.
Stoljetnim uzgojem u ekološki gotovo optimalnim uvjetima (klima, tlo) i odabirom glavica za sjemensku proizvodnju neposredno od proizvođača kupusa, osigurana je stalnost kvalitete sirovine za kiseljenje.
Već sadašnji udio sorte Ogulinski kupus u gotovom proizvodu koji iznosi 70% osigurava natprosječnu kvalitetu Madigova kiseloga kupusa, a tvrtka planira maksimalizirati udio tako da će sa stopostotnom sirovinom izvorne sorte u proizvodnji pridonijeti održavanju stalnosti kvalitete.

Madig-Mrežnica d.o.o.

Tvrtka Madig d.o.o. osnovana je 1991. godine i ima 250 djelatnika. Uz trgovinu i mesnu industriju, značajno mjesto zauzimaju uzgoj, kiseljenje i proizvodnja Ogulinskoga kupusa koji je, zahvaljujući pedesetogodišnjoj tradiciji, prepoznat kao kvalitetan proizvod nastao u povoljnim klimatskim uvjetima. Objedinjavanje brojnih proizvođača radi poboljšanja kvalitete proizvoda te organiziranog otkupa i prerade zahtijevalo je sveobuhvatnu organizaciju. Stvorena je povezana mreža proizvođača čiju proizvodnju stručno nadziru i usmjeravaju agronomi u svim etapama uzgoja. Na području s najvećim brojem proizvođača proizvodni je pogon Mrežnica. Sastoji se od dijela za otkup, za preradu i kiseljenje kupusa te dijela za pakiranje i hladnjače. Otkupljuju se...