Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

Baškot

Baškot

Baškot je tradicionalni pekarski proizvod tipičnoga okruglog (prstenastog) oblika i specifičnog okusa, koji se više od stoljeća proizvodi duž jadranske obale, osobito u Primorju i primorskom zaleđu, a zove se još i bucolaj ili kolač.
Na čakavskome baškot znači prstenasti dvopek, a zbog njegove se namjene nazivao i mornarskim kruhom. Taj naziv potječe iz doba jedrenjaka kada je mogućnost kuhanja i pečenja na brodovima i ribaricama bila ograničena. Prstenasti oblik omogućuje da se veže na uže te se držao obješen na gredu broda gdje mu valjanje broda nije smetalo. Zbog suhoće mogao trajati i do šest mjeseci te je bio vrlo pogodan za prehranu na dugim putovanjima, a jeo se sa svim tekućinama dostupnima na brodovima (čaj, vino, voda). Kvalitetu baškota ocjenjivali su tako da bi baškot pustili s određene visine da padne i razbije se. Baškot koji se razbio u više komada bio je bolji.
Baškot se u pekarskom obrtu „Sveti Kuzam“ proizvodi po vlastitomu brižljivo čuvanom receptu i jednakim načinom, još od 1968. godine, a može biti tvrd i mekan. Svaki baškot nije savršenoga prstenastog oblika jer ga proizvodi čovjek, a ne stroj, ali je zbog istog razloga savršenog, nepromijenjenog okusa. Proizveden je s ljubavlju i toplinom dodira za uživanje u okusu.

Pekarski obrt “Sveti Kuzam”

Pekarski obrt „Sveti Kuzam“ osnovan je 1968. godine, a poznat je i kao „Pekara bez kruha“ jer je osnovna djelatnost bila i ostala proizvodnja baškota prema vlastitom receptu. Pekarski je obrt tradicionalno obiteljski, što je prepoznao Zavod za poslovna istraživanja te mu je 2001. godine dodijelio priznanje za 34 godine rada uvrstivši ga u prvih 17% prema opsegu posla i 2% prema tradiciji, a 2010. godine Obrtnička komora Primorsko-goranske županije dodijelila mu je Povelju za posebne uspjehe u unaprjeđivanju i razvoju obrtništva. Sustav HACCP uveden je 2005. godine. Proizvodnja baškota i ostalih pekarskih proizvoda (lepinja, orahnjača, makovnjača i pinca) jedinstvena...