Baškot
Baškot je tradicionalni pekarski proizvod tipičnoga okruglog (prstenastog) oblika i specifičnog okusa, koji se više od stoljeća proizvodi duž jadranske obale, osobito u Primorju i primorskom zaleđu, a zove se još i bucolaj ili kolač.
Na čakavskome baškot znači prstenasti dvopek, a zbog njegove se namjene nazivao i mornarskim kruhom. Taj naziv potječe iz doba jedrenjaka kada je mogućnost kuhanja i pečenja na brodovima i ribaricama bila ograničena. Prstenasti oblik omogućuje da se veže na uže te se držao obješen na gredu broda gdje mu valjanje broda nije smetalo. Zbog suhoće mogao trajati i do šest mjeseci te je bio vrlo pogodan za prehranu na dugim putovanjima, a jeo se sa svim tekućinama dostupnima na brodovima (čaj, vino, voda). Kvalitetu baškota ocjenjivali su tako da bi baškot pustili s određene visine da padne i razbije se. Baškot koji se razbio u više komada bio je bolji.
Baškot se u pekarskom obrtu „Sveti Kuzam“ proizvodi po vlastitomu brižljivo čuvanom receptu i jednakim načinom, još od 1968. godine, a može biti tvrd i mekan. Svaki baškot nije savršenoga prstenastog oblika jer ga proizvodi čovjek, a ne stroj, ali je zbog istog razloga savršenog, nepromijenjenog okusa. Proizveden je s ljubavlju i toplinom dodira za uživanje u okusu.