Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

VINOGRADARSTVO I VINARSTVO CRVIK d.o.o.

VINOGRADARSTVO I VINARSTVO CRVIK d.o.o.
Komaji, Kotari 12
20213 Čilipi
020/771-230
crvik.vino@gmail.com

Vinogradi i vinarija Crvik nalaze se u selu Komaji, u Konavlima, dvadesetak kilometara južno od Dubrovnika. Udaljeno je 2 km od Jadranskog mora, smješteno u šumi na brežuljcima između Jadrana s jedne strane, a s druge strane Konavoskog polja.
Prema Dubrovačkom arhivu obitelj živi u Konavlima od 1500. godine, kada je poznato da je umro Jakov Crvik.
Uzgojem vinove loze obitelj se bavi više stoljeća, no proizvodnjom vina nešto više od sto godina, kada prva generacija vinara u obitelji, pradjed Andro, gradi svoj vinski podrum tj. vinicu kako se to kaže u Konavlima.
Vinica postaje u određenom smislu središte života obitelji, koja proizvodi vino kroz burno 20-o stoljeće. Djed Rado vodi proizvodnju i prodaju sve do osamdesetih godina prošlog stoljeća, u ograničavajućim okolnostima, kada je bila dosta otežana i proizvodnja i prodaja vina. Godine 1993. Andro Crvik, treća generacija vinara u obitelji, okreće novu stranicu u povijesti vinarije, širi proizvodnju i gradi novu modernu vinariju, te sa svojim vinima osvaja niz vrijednih priznanja – nagrada na svim značajnim natjecanjima u Hrvatskoj.
Četvrta generacija, sin Petar Crvik, 2006. godine upisuje u Zagrebu Agronomski fakultet – vinarstvo. Po završetku fakulteta preuzima proizvodnju donoseći pritom cijeli niz inovacija, posebno potičući rebrending vina, nakon čega se osvajaju značajne nagrade i na inozemnim natjecanjima, kao što su npr. IWCH i Decanter u Londonu.
Na svojih 9 ha uzgajaju se cabarnet sauvignon, merlot, te na određenim posebnim položajima plavac mali, kao i bijele sorte malvasija dubrovačka i maraština. U kooperantskim odnosima, pod dugogodišnjim ugovorima i strogo kontroliranom proizvodnjom grožđa, vinarija ima još 8 ha.
Ova vinarija je prva poslije Domovinskog rata revitalizirala čuvenu autohtonu sortu malvasia dubrovačka, i to 1996. godine 1.600 loza. Sadnja vinograda se i dalje nastavlja, tako da je i prošle godine, 2019. posađeno malvasije dubrovačke 3 ha tj. 11.000 loza.
Naš enolog je Petar Crvik
Ponos vinarije: bijelo vino Tezoro – malvasija dubrovačka
crna vina : Negromant – merlot
Satir – cabernet sauvignon
Vilin ples – cuuve (cabernet sauvignon, merlot, plavac m.)

Preporuka : Tezoro malvasija dubrovačka, Negromant – merlot, Satir – cabernet sauvignon, Vilin ples – Cuve

Naši znakovi...