Back to top

Znate li da proizvod koji nosi jedan od znakova kvalitete 63% ima veće šanse da završi u potrošačkoj košarici?

Tvornica šećera Osijek d. o. o.

Tvornica šećera Osijek d. o. o.
Frankopanska 99
31000 Osijek
031/324-500
031/324-509
secerana@secerana.com

Osječka je šećerana osnovana 1905. godine kao Prvo hrvatsko-slavonsko dioničko društvo za industriju šećera.
Osječka šećerana, njeni vlasnici, Uprava, stručnjaci i radnici od osnutka do danas žive u simbiozi sa svojim okružjem, mjesnom zajednicom grada i njegovih stanovnika te okolicom koja osigurava sirovinsku bazu šećerane. Koliko je šećerana trajno utjecala na okružje, toliko je i okružje trajno utjecalo na nju.
Osnivanje osječke šećerane u središtu područja koje može osigurati dovoljne količine kvalitetne sirovine za proizvodnju šećera pokazalo se dobrim odabirom za razdoblje dulje od stotine godina.
Sama lokacija periferije grada na kojoj je izgrađena početkom 20. stoljeća, s izdvojenom vodovodnom mrežom, industrijskom željezničkom prugom i ostalom prometnom i infrastrukturnom mrežom, omogućila je razvoj velikog i respektabilnog industrijskog prostornoga kompleksa. On obuhvaća povijesne i suvremene objekte, objekte za pripremu sirovine, zgrade za proizvodnju, skladišta poluproizvoda, proizvoda i nusproizvoda, prateće objekte za mehanizaciju, upravne zgrade i povijesnu radničku stambenu arhitekturu.
To je jedan od rijetkih industrijskih kompleksa u Hrvatskoj koji danas odražava cjelokupni i kontinuirani arhitektonski i tehnološki razvoj jednoga velikog industrijskog subjekta u više od stotinu godina njegova postojanja i djelovanja.
Šećerana u svom radu obuhvaća nekoliko kompatibilnih segmenata djelovanja: osiguranje dostatne proizvodnje šećerne repe; sirovinska priprema repe za preradu; tehnološki procesi proizvodnje i dorade šećera; njegovo pakiranje i skladištenje; prodaja i transport; upravljanje ljudskim resursima; upravljanje financijama; održavanje objekata, infrastrukture i postrojenja; analiziranje, planiranje i izvještavanje; upravljanje svim procesima.
Temeljna je vrijednost koju osječka šećerana njeguje u odnosu prema proizvođačima šećerne repe partnerstvo. Od osnutka 1905. godine do danas, vlasnici i uprave šećerane razumijevali su važnost i značenje kvalitetnog odnosa i povjerenja između proizvođača i prerađivača šećerne repe. Stoga, osječka šećerana danas ima oblikovanu Sirovinsku službu koja oblikuje, njeguje i trajno korigira odnos između šećerane i njenih proizvođača šećerne repe.
Tvornica šećera Osijek danas ima strategiju većinskog ugovaranja proizvodnje šećerne repe s pojedinačnim i udruženim proizvođačima u domaćoj regiji koja raspolaže s oko 200.000 hektara obradivog tla visoke kvalitete koje daje dobar urod repe s visokom digestijom šećera.
Tvornica šećera Osijek d. o. o. proizvodi bijeli kristalni šećer ponajprije preradom šećerne repe i preradom sirovog šećera, a nastaju i nusproizvodi: melasa, karbokalk – poboljšivač tla, rezanac šećerne repe.

Naši znakovi...