Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

OPG ŠPOLJAR DAVOR

OPG ŠPOLJAR DAVOR
Terezino polje 116 a
33406 Lukač
033/735-174
davor.spoljar@gmail.com

OPG ŠPOLJAR DAVOR osnovano je 2001. godine.
Razlog osnivanja je bio pokušaj da se ostvari prihod od poljoprivredne djelatnosti zbog toga što su u tom periodu oba roditelja ostala bez posla, dok je sestra krenula u srednju školu a ja, Davor Špoljar na fakultet. Trebalo je financirati školske obveze i ostale svakodnevne troškove obitelji. Do tada se obitelj nije ozbiljnije bavila poljoprivredom jer su roditelji bili zaposleni i ostvarivali prihode na taj način.
Od osnutka OPG_a pa sve do 2011. godine na poljima koje obrađujemo prevladavale su osnovne ratarske kulture, ponajviše šećerna repa. Danas ih uzgajamo ali zbog plodoreda.
Od 2011. godine uzgajamo tikve golice. Tijekom godina nabavili smo potrebnu mehanizaciju i opremu kojom možemo u brzom vremenskom periodu ubrati, oprati, osušiti, selektirati te skladištiti koštice od kojih proizvodimo bučino ulje.

Bučino ulje kupcima nudimo u nekoliko kategorija. Postoje 2 različita postupka proizvodnje bučinog ulja: hladno prešanje i toplo prešanje – prešanje uz prethodno prženje koštica. Ulje dobiveno postupkom toplog prešanja naziva se djevičansko. Ako u obzir uzmemo da hladno prešano bučino ulje proizvodimo tako da osušenu a selektiranu košticu prešamo bez prethodnog prženja, mogli bismo reći da je takva vrsta ulja extra djevičanska.
Iz svega navedenog proizlaze 3 različite vrste bučinog ulja koje nudimo kupcima: hladno prešano = extra djevičansko, nerafinirano 100% čisto = djevičansko i salatno = mix bučinog u suncokretovog ulja(70% bučino i 30% suncokretovo).

Naši znakovi...