Back to top

Znate li da proizvod koji nosi jedan od znakova kvalitete 63% ima veće šanse da završi u potrošačkoj košarici?

Specijalne vrste kruha: Ražek i Zrnek

Specijalne vrste kruha: Ražek i Zrnek

Ražek

Ražek je kruh od raženoga i pšeničnog brašna, a proizvodi se u gramaturi od 850 i 600 g. Na tržište se plasira u upakiranoj i neupakiranoj varijanti. Posebnost okusa kruhu daje predtijesto iz vlastite proizvodnje. Fermentacija ili kiseljenje predtijesta koje se upotrebljava u zamjesu obavlja se na prirodan način pomoću mikroflore prirodno prisutne u sirovinama. Rezultat fermentacije predtijesta mliječna su i octena kiselina koje daju specifičan okus gotovom kruhu te utječu na formiranje sredine. Okus kruha je kiselkast, a sredina je gusta, pravilno sitnoporozna i vlažna. Upravo prirodno proizvedene kiseline tijekom tehnologije fermentacije predtijesta i zaštitna folija u koju je upakiran omogućuju kruhu trajnost od 5 dana.

 

Zrnek

Zrnek je raženi miješani višezrnati kruh koji se odlikuje hranjivošću i dobrim svojstvima u pogledu trajnosti, konzistentnosti, mirisa i okusa. Pekari iz Latice zamijesili su pravo bogatstvo žitarica: pšenično i raženo brašno, sjemenke sezama, suncokreta i lana, lomljena zrna soje, pšeničnu krupicu, raženu prekrupu, zobene pahuljice i krumpirove listiće. Raženi višezrnati kruh pravilna je oblika jer je pečen u kalupu. Kora mu je tamnosmeđa, ispucana i bogato posuta brašnom, sredina smeđa, gusta, zbijena i vlažna, a u presjeku su dobro vidljive sjemenke. Kruh je lako probavljiv zbog bogatstva balastnih tvari.

Pekarnica Latica d.o.o.

Pekarnica Latica nalazi se na lokaciji Jalkovečka b.b. od 1969. godine. Od tada do danas više puta mijenja vlasnike i nazive. Najnovije ime dobiva ulaskom u Poslovni sustav Vindija 1995. godine. Kvaliteta njezinih proizvoda ostvaruje se odabirom kvalitetne sirovine, brižljivim radom i znanjem te stalnim ulaganjima. U Latici se proizvodi 10 tona proizvoda na dan, odnosno 3.300 tona pekarskih proizvoda na godinu. Asortiman čini oko 80 dnevno svježih proizvoda, nekoliko višednevnih proizvoda, dva trajna proizvoda (mrvice i mlinci) te zamrznuti proizvodi za pečenje na prodajnom mjestu. Kapaciteti proizvodnje kruha su od 960 – 1.400 kom./h. Infrastrukturu Latice, uz proizvodni dio...