Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Prijavite se na natječaj za bespovratna sredstva EU fonda i postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Vergal

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Vergal

Ime Vergal utisnuto je u pamćenje Novigrađana kao naziv za stari izvor-potok. Kao što je nekoć značio zdravlje, čistoću i život te sve ono pristiglo iz netaknutih dubina zemlje, Vergal nastavlja živjeti i danas, jednako izvorno i snažno, kao maslinovo ulje iz vlastite proizvodnje Lagune Novigrad koja već devet godina uzgaja sorte frantoio, leccino i istarsku bjelicu koje godišnje daju oko 3500 litara ulja. Svaka sorta daje ulje jedinstvenog okusa i arome.
Leccino je sorta talijanskog podrijetla koja je danas u nas najzastupljenija. Ulje je izrazite kakvoće, izraženo svježeg mirisa i voćnog okusa, blage gorčine i pikantnosti. Izvrsno paše uz ribu, škampe ili kozice, lignje i sipe na žaru te razne salate.
Frantoio je sorta talijanskog podrijetla dosta česta u našim maslinicima. Pozitivne karakteristike maslinova ulja vrlo su usklađene, a okus izrazito pikantan i gorak. To je ulje najbolji dodatak namirnicama intenzivnog okusa i mirisa poput bifteka, tartufa, divljači i zrelih sireva.
Istarska bjelica
Istarska bjelica vuče svoje korijene iz sjevernog dijela Istarskog poluotoka. Prisutna je gotovo u svim starijim maslinicima u Istri. Ulje je visoke kakvoće. Mirisom podsjeća na svježe pokošenu travu, izražene je gorčine i elegantne pikantnosti. U pozadini tih poželjnih svojstava ostala pozitivna svojstva ostaju nezapažena.
Masline se beru ručno i strojno, a berba započinje kada je dvije trećine ploda promijenilo boju pokožice (zrelost ploda je oko 50 posto kada je plod zrelozelene boje). Nakon branja plod se transportira u uljaru na preradu u što kraćem roku. Plod masline prerađuje se centrifugiranjem ili „na hladno“, pri temperaturi od 25 do 27 °C. Dobiveno maslinovo ulje puni se u inoks-bačve gdje se u klimatiziranim podrumima čuva na temperaturi od 17 °C.

Laguna Novigrad d.d.

Početak rada i poslovanja Lagune Novigrad d.d. seže u 1970. godinu kada je kao pogon dezintegracijom iz umaškog poduzeća Istraturist pripojen porečkom poduzeću Lagunaturist. Laguna Novigrad d.d. za hotelijerstvo i turizam, sa sjedištem u Novigradu, dugogodišnji je vodeći nositelj razvoja turističke ponude grada Novigrada, kao i gospodarstva općenito. Društvo raspolaže sa 621 sobom u tri hotela (Maestral, Laguna i Feral). Uz čvrste kapacitete, Društvo raspolaže s 1400 mjesta u kampovima (Mareda i Sirena). Svi kapaciteti mogu istodobno ugostiti do 5500 gostiju. Kontinuirano se ulaže u kampove u kojima se danas nalaze sve popularnije mobilne kućice, a društvo rast temelji i...