Back to top

Na hrvatskom tržištu 84% stanovništva se odlučuje na kupnju proizvoda hrvatske kvalitete

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Vergal

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Vergal

Ime Vergal utisnuto je u pamćenje Novigrađana kao naziv za stari izvor-potok. Kao što je nekoć značio zdravlje, čistoću i život, pristiglo iz netaknutih dubina zemlje, Vergal nastavlja živjeti i danas, jednako izvorno i snažno, kao maslinovo ulje iz vlastite proizvodnje Lagune Novigrad koja već devet godina uzgaja sorte frantoio, leccino i istarsku bjelicu koje godišnje daju oko 3500 litara ulja. Svaka sorta daje ulje jedinstvenog okusa i arome.

Leccino je sorta talijanskog podrijetla koja je danas u nas najzastupljenija. Ulje je izrazite kakvoće, izraženo svježeg mirisa i voćnog okusa po plodu masline, blage gorčine i pikantnosti. Savršeno pristaje uz ribu, škampe ili kozice, lignje i sipe na žaru te razne salate.

Frantoio je sorta talijanskog podrijetla dosta česta u našim maslinicima. Pozitivne osobine maslinova ulja vrlo su usklađene, a okus izrazito pikantan i gorak. To je ulje najbolji dodatak namirnicama intenzivnog okusa i mirisa poput bifteka, tartufa, divljači i zrelih sireva.

Istarska bjelica vuče svoje korijene iz sjevernog dijela Istarskog poluotoka. Prisutna je u gotovo svim starijim maslinicima u Istri. Ulje je visoke kakvoće. Mirisom podsjeća na svježe pokošenu travu, izražene je gorčine i elegantne pikantnosti. U pozadini tih poželjnih svojstava ostala pozitivna svojstva ostaju nezapažena.

Masline se beru ručno i strojno, a berba započinje kada je dvije trećine ploda promijenilo boju pokožice (zrelost ploda je oko 50 posto kada je plod zrelozelene boje). Nakon branja plod se transportira u uljaru na preradu u što kraćem roku. Plod masline prerađuje se centrifugiranjem ili „na hladno“, pri temperaturi od 25 do 27 °C. Dobiveno maslinovo ulje puni se u inoks-bačve gdje se u klimatiziranim podrumima čuva na temperaturi od 17 °C.

Laguna Novigrad d.d.

Početak rada i poslovanja Lagune Novigrad d.d. datira od 1970. godine kada je kao pogon dezintegracijom iz umaškog poduzeća Istraturist pripojen porečkom poduzeću Lagunaturist. Laguna Novigrad d.d. za hotelijerstvo i turizam sa sjedištem u Novigradu, Škverska 8, dugogodišnji je vodeći nositelj razvoja turističke ponude grada Novigrada, kao i gospodarstva općenito. Društvo raspolaže sa 621 sobom u tri hotela (Maestral, Laguna i Feral). Osim čvrstih kapaciteta, Društvo raspolaže sa 1400 mjesta u kampovima (Mareda i Sirena). Svi kapaciteti mogu istodobno ugostiti do 5500 gostiju. Uz kontinuirano ulaganje u kampove u kojima se danas nalaze sve popularnije mobilne kućice, Društvo rast temelji...