Back to top

Brendirajmo hrvatsku kvalitetu
Postanite nositelj znaka kvalitete HGK za proizvod/uslugu

Dalmatinski pršut – Premium

Dalmatinski pršut – Premium

Dalmatinski pršut – Premium proizvod je visoke kvalitete dobiven od biranih pasmina svinja kao osnove za proces proizvodnje pršuta u cjelini.
Obrada butova, soljenje i masiranje obavlja se ručnim radom kako bi se postigla optimalna priprema mesa za daljnje tehnološke faze.
Za ovaj korak koristi se isključivo morska sol koja s jedne strane ima ulogu prirodnog konzervansa a s druge dodatka koji bitno utječe na kasniju fermentaciju odnosno zrenje.
Isto tako «stavljanjem na dim» gdje temperatura ne smije prelaziti 25 °C također se postiže zaštita proizvoda uz dobivanje specifične arome svojstvene samo za Dalmatinski pršut.
Zadnja faza koja ujedno traje i najduže – najmanje deset mjeseci – period je kada meso dozrijeva uz kompleksne promjene proteina i masti te gubitak vode što konačno rezultira stabilnim proizvodom koji se odlikuje specifičnim okusom i zaokruženom aromom.
Iznimna kvaliteta ovog pršuta u velikoj mjeri se postiže kroz ovaj zadnji tehnološki proces gdje se stručnim nadzorom, svakog buta pojedinačno, procjenjuje potreban intenzitet sušenja kako bi izmjena vlage bila optimalna.
Ovakva praksa gdje pršut dozrijeva u kontroliranim uvjetima uz korekciju utjecaja vremenskih prilika u komorama, za razliku od tradicije po kojoj se pršut suši direktno na buri kada često dolazi do naglog isušivanja, jedan je od ključnih koraka za dobivanje vrhunskog proizvoda koji može zadovoljiti najizbirljivije gurmane.
Dalmatinski pršut – Premium na tržištu se prodaje pod robnom markom «Tomy delikatese».

Mijukić-prom

Pršutana Mijukić Prom iz Runovića u suradnji s tvrtkom Tommy d.o.o. iz Splita započela je 2004. intenzivnu proizvodnju u djelatnosti prerade svinjskog mesa u trajne suhomesnate proizvode kao plod dugogodišnjeg rada, vodeći se uzancama tradicionalnih metoda soljenja, dimljenja i sušenja koje se od davnina koriste na području Dalmacije te novih tehnologija kako bi se osigurao zdravstveno ispravan proizvod. Obiteljski obrt s deset zaposlenika specijalizirao se za proizvodnju dalmatinskog pršuta i dalmatinske pancete koje se može pronaći isključivo na prodajnim mjestima Tommy d.o.o. zapakirane u proizvode robne marke Tommy delikatese. Specifični zemljopisni položaj pokraj Imotskog polja gdje se miješaju svježi primorski...