Back to top

84% of Croatian population decides to buy products of Croatian quality

Baranja kulen

Baranja kulen

Baranjski kulen – vrhunska delicija i nutritivno vrijedna namirnica

Kako očuvati nutritivne vrijednosti kvalitetnog mesa, a pritom proizvesti vrhunsku deliciju, dobro znaju stari Baranjci. Upravo takva proizvodnja po tradicionalnoj recepturi pretočena je u Baranjski kulen iz Belja. Baranjski kulen ponos je cijeloga kraja, ali i cijele Hrvatske.

Okus tradicionalnoga kulena vrhunske kvalitete glavna je odlika ove delicije, čiji pomno birani sastojci, kvalitetno meso koje se proizvodi na vlastitim farmama i posebno odabrana crvena paprika, te zrenje koje zna trajati i do nekoliko mjeseci, čine vrijednost kojom će obogatiti svaki stol. Omjer mesa i probranih začina u proizvodnji kulena dio je stoljetne recepture koja se u Baranji prenosi s koljena na koljeno i tajna je koja ga čini tako posebnom gurmanskom poslasticom. Kako bi uživanje u ovoj deliciji bilo potpuno, Baranjski kulen je dobio novo ruho – vrećicu koja čuva njegovu svježinu i originalni okus od trenutka kad izađe sa zrenja sve do stola, ali i kasnije.

Visoke nutritivne vrijednosti Baranjskoga kulena leže u bogatstvu vitamina i minerala. Meso svinjskog buta od kojeg se proizvodi bogato je visokovrijednim proteinima, pa je kulen stoga bogat izvor selena, cinka, vitamina C te vitamina B skupine. Samo četiri kriške baranjskoga kulena sadrže 50 posto dnevnih potreba za vitaminom C i čak 100 posto za vitaminom B. Selen je važan antioksidans koji štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala, dok cink djeluje kao potpora imunološkom sustavu. Vitamin C je također važan za očuvanje imuniteta, a vitamini skupine B, pogotovo kada se međusobno kombiniraju, važni su u brojnim metaboličkim funkcijama organizma.

Nakon brojnih priznanja i zlatnih medalja koje je Baranjski kulen osvojio u Hrvatskoj, potvrda iznimne kvalitete stigla je i iz Europe. Međunarodni Institut za degustaciju i kvalitetu proizvoda (ITQI) svake godine organizira ocjenjivanje “Superior Taste Award” na kojem stručni ocjenjivački sud ocjenjuje proizvode pristigle iz svih dijelova svijeta. Baranjskom kulenu iz Belja ovaj eminentni ocjenjivački sud dodijelio je dvije zvjezdice za kvalitetu kao izvanrednom proizvodu.

Za uživanje u bogatstvu okusa ove delicije prepoznatljivog oblika važna je i debljina odrezane “šnite” – stari beljski majstori kulenari preporučuju da se Baranjski kulen reže na debljinu od oko 2 mm jer se tako može najbolje uživati u njegovom originalnom okusu.

Belje plus Ltd.

Belje, dioničko društvo za prehrambenu industriju i poljoprivrednu proizvodnju, with the seat in Darda, has been producing food for more than three decades, and since early 2005, it is in the composition of Agrocor concern, the largest producer of food in this part of Europe. Soon after joining the concern, development strategy of Belje has been defined and organisational, technological and marketing restructuration began, all of it with the view to become the strongest regional company in agricultural production and to develop high quality products with regional characteristics. Facilities of the company are located in the area of entire Baranja,...

Ostali proizvodi