Back to top

Na hrvatskom tržištu 84% stanovništva se odlučuje na kupnju proizvoda hrvatske kvalitete

Slavonski nakit

Slavonski nakit

Plemenito ozemlje Slavonije, prostrto između Drave i Save, od Dunava i Bosuta do Petrove gore, ponosno rađa svoje marne žitelje na zdravlje jedroj ljepoti svojih kćeri, ogrće se plaštem plodova cvijeća i mirisa. Svoju folklornu baštinu Slavonija njeguje i predano daruje svima. Za nju i o njoj svjedoči i nakit Slavonaca. Uz obilje dukata tipičnoga za kićenje Slavonaca i Slavonka, narodna tradicija čuva i sjaj srebrnog nakita, posebice muških puceta i ženskih naušnica. Najatraktivniji tip srebrnih ženskih naušnica u paleti tradicijskog oblikovanja neosporno je đurđica, đurđice. Ime im se veže uz proljetni cvijet đurđice, đurđervak, kadšto još i poznat pod nazivom „biserni cvijet“ ili „carevo cvijeće“. Nježni zvonasti i miomirisni bijeli cvjetovi, zaštićeni i zakriljeni s nekoliko povećih zelenih listova na jednoj stapki, nadahnuli su zlatarsko stvaralaštvo u razigrano barokno vrijeme. Kao slavonske naušnice opet se njišu na ušnim resicama ili u službi privjeska na lančiću oko vrata, poliježu na putena poprsja suvremenih Europljanka. Revitalizira ih „Zlatarna Križek“ koja tim i takvim nakitom svijetu daje djelić bogatstva Slavonije. Zanimanje za narodnu kulturnu baštinu, za tradicijski nakit Hrvatske je u žiži poslovne djelatnosti i vrednovanja ručne izrade nakitnog asortimana „Zlatarne Križek“. Đurđice, slavonski nakit, (naušnice i privjesak) u proizvodnji ove zlatarske kuće, izrađen je od srebra visoke finoće, kombinacijom nekoliko zlatarskih tehnika i preciznim ručnim radom.
Idejno-izvedbeni projekti „Zlatarne Križek“ – „Morčić“,„Tradicionalni dubrovački nakit“ i „Slavonski nakit“ potvrđeni su pravom uporabe znaka „Izvorno hrvatsko“ Hrvatske gospodarske komore. Na svjetskim sajmovima i tržištima zbirke nakita iz tih projekata osvajaju publiku i kupce iznimno vrijednim i atraktivnim višeslojnim značajkama.

Zlatarna Križek d.o.o.

Zlatarna Križek je kao obiteljski obrt osnovana davne 1935. godine. Od tada nekoliko naraštaja obitelji Križek vrijednim rukama oblikuje plemenite kovine stvarajući zlatni i srebrni nakit prepoznatljivog stila. Danas obiteljski obrt vode braća Viktor i Vlado, a svoju kreativnost i znanje sve više pokazuje i četvrti naraštaj odnosno Koraljka, Žarka i Željko Križek. Zlatarna Križek je jedan od vodećih zlatarskih obrta u Hrvatskoj. Prepoznatljivost nakita Zlatarne Križek očituje se kvalitetom, dizajnom te korištenjem dragoga i poludragoga kamenja u ručnom oblikovanju nakita. Najpoznatiji proizvodi Zlatarne Križek su tri zbirke koje su i nositelji znaka Izvorno hrvatsko: zbirka Morčići, Dubrovački nakit i...

Ostali proizvodi