Back to top

Na hrvatskom tržištu 84% stanovništva se odlučuje na kupnju proizvoda hrvatske kvalitete

Kolekcija Dubrovački nakit

Kolekcija Dubrovački nakit

Dubrovnik je prekrasan grad smješten na jugu Hrvatske, sagrađen na hridinama i kroz povijest štićen od svetog Vlahe.
Nažalost originalnog nakita starih Dubrovačkih zlatara sačuvano je vrlo malo, jer je zlatarstvo najviše bilo izloženo krađama, prodaji, preseljenju, nasljeđivanju te oštećivanju i taljenju. Ono što je sačuvano nalazi se u muzejima gdje se mogu vidjeti uglavnom zavjetni darovi koje su Dubrovčani poklanjali crkvi i pojedinim zaštitnicima.
Zlatarna Križek iz Zagreba zadivljena ljepotom nakita te zaintrigirana složenošću njegove izrade, nakon dugih priprema uspjela je izraditi kolekciju povijesnog Dubrovačkog nakita, kojoj je Hrvatska Gospodarska Komora dodijelila certifikat – Izvorno Hrvatski proizvod.
Kolekcija obuhvaća najpopularniji nakit dubrovačkog kraja kao što su ogrlica od zlatnih zrna- „peružina“, zaručnički prsten u obliku dvije spojene ruke – Vera, prsteni „Zmijar“i „Samarac“, naušnice „Rečini na bočicu“, naušnice „Vežilice“, križ s ukrasom od filigrana, i dr.

Zlatarna Križek je u studenome 2008. godine dobila sredstva Europske unije za promidžbu dubrovačkog nakita. Proračunom projekta bilo je predviđeno i uvrštavanje 4 komada nakita u kolekciju Dubrovački nakit, to su privjesak „srce“, broš „igla srce“, privjesak „zvijezda“ i naušnice „šljivice“. Nakit je rađen starim tehnikama ručnog rada, poštujući tehnologije 17 stoljeća.

Zlatarna Križek d.o.o.

Zlatarna Križek je kao obiteljski obrt osnovana davne 1935. godine. Od tada nekoliko naraštaja obitelji Križek vrijednim rukama oblikuje plemenite kovine stvarajući zlatni i srebrni nakit prepoznatljivog stila. Danas obiteljski obrt vode braća Viktor i Vlado, a svoju kreativnost i znanje sve više pokazuje i četvrti naraštaj odnosno Koraljka, Žarka i Željko Križek. Zlatarna Križek je jedan od vodećih zlatarskih obrta u Hrvatskoj. Prepoznatljivost nakita Zlatarne Križek očituje se kvalitetom, dizajnom te korištenjem dragoga i poludragoga kamenja u ručnom oblikovanju nakita. Najpoznatiji proizvodi Zlatarne Križek su tri zbirke koje su i nositelji znaka Izvorno hrvatsko: zbirka Morčići, Dubrovački nakit i...

Ostali proizvodi